De lekkerste gehaktbal van Nederland is het volgens de jury niet, maar een eervolle vermelding is het wel waard; de gehaktbal van keurslager Bergerslag uit Staphorst. "Deze bal heeft een prettige bite", zei de jury maandagavond tijdens de uitreiking van de Lekkerste Gehaktbal van 2017 in Zwolle.
De Lekkerste Bal Gehakt wordt volgens de jury gemaakt door keurslager Horst uit Epe. Hij kreeg de prijs vanavond uit handen van juryvoorzitter, chef-kok en televisiepresentator Pierre Wind en Tom Egbers, slagerszoon en sportpresentator.
Vakwedstrijd
De vakwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op de
Noordelijke Slagers Manifestatie in Zwolle.
Op basis van een voorselectie, een finaleronde en een mysterieaankoop zijn alle gehaktballen gekeurd. Bij de beoordeling wogen alle onderdelen van een lekkere gehaktbal mee, waaronder uiteraard smaak, geur, kleur, samenstelling en bewerking.
,,Dit is weer een kroon op je werk'', zegt Marco Jurriëns, eigenaar van Keurslager Horst uit Epe. ,,We doen al vier jaar mee en zaten al een aantal keer dicht tegen de top 10 aan en nu is het gelukt.'' Voor Keurslager Bergerslag uit Staphorst is het een grote verrassing. ,,We hebben nog nooit eerder meegedaan en staan nu meteen in de top 10'', zegt medewerker Rudie Troost. ,,We zijn één van de weinige slagers uit Noord-Nederland in die top 10. Dat is ook wel speciaal.''
Gokje
Beide slagers laten weten dat de gehaktbal echter niet hun vaste specialiteit is. Troost: ,,We hebben veel verschillende specialiteiten. De bal was eigenlijk een klein gokje, maar we besloten gewoon een keer mee te doen. We hebben verschillende soorten gehaktballen gemaakt, alle collega’s laten proeven en de lekkerste opgestuurd.''
Maar wat maakt juist de gehaktballen van deze twee slagers zo speciaal? Jurriëns: ,,Wij gebruiken pure ingrediënten. Wij gebruiken daar varkens voor die een beter leven hebben gehad. We maken alles zo puur mogelijk, we voegen bijvoorbeeld ook geen hulpstoffen zoals E-nummers toe.'' Volgens Troost moet de gehaktbal vooral een goede structuur hebben. ,,En de bal moet lekker sappig zijn en niet uit elkaar vallen.''
Kleinste details
Op maandag 2 oktober horen de slagers tijdens de Noordelijke Slagers Manifestatie in Zwolle of zij de lekkerste gehaktballen van Nederland hebben gedraaid. Volgens Troost zijn de kleinste details bepalend voor de winst. ,,Het gaat om hele kleine dingen. Als de gehaktbal op sommige stukken net niet helemaal rond is, ben je zo wat punten kwijt. We moeten afwachten hoe streng de jury zal zijn. Het is vooral hopen.''
Staphorst - Tijdens de internationale vakwedstrijden voor slagerijen in Utrecht, gehouden tijdens de Slavakto-beurs, is Keurslagerij bergerslag uit Staphorst uitgeroepen tot algemeen kampioen in de categorie soep.
Aan deze wedstrijden hebben ruim 400 slagerijen deelgenomen. De soep waarmee deze titel behaald is, is de Zwolse mosterdsoep, bereid van vers getrokken kippenbouillon, echte Zwolse mosterd van 'De Wijndragers', verse room en natuurlijk een aantal geheime ingrediënten, waardoor deze kampioenssoep ontstaat.
Het is niet de eerste keer dat keurslagerij Bergerslag het kampioenschap behaald heeft, zo haalde de winkel twee jaar geleden het kampioenschap verduurzaamde vleeswaren binnen met het product 'Coppa di Staphorst', ook nu nog een succesvol product. Acht jaar geleden was de winkel ook al kampioen in de categorie soep, echte soepmakers dus, daar in Staphorst.
Andere prijzen
Naast het Nederlands kampioenschap, is het team bekroond met andere prijzen: goud voor de rookworst, goud voor de grootmoeders ovenschotel (met gebakken appel) en goud met ster (de volle 100 punten) voor de Surinaamse ovenschotel (met banaan, rum en caramel), de Italiaanse plaatpizza (pizza uit eigen bakkerij, dik belegd, op de Staphorster manier) en de kip tok-tok (een complete kipschotel met Japanse noedels). Al deze producten staan de komende week centraal in de keurslagerij en keuken. De klanten kunnen deze week in ieder geval kennismaken met de prijswinnende Zwolse mosterdsoep.
Tijdens het Slager met Ster-gala op 17 november 2014. in Nijkerk, is Keurslager Bergerslag bekroond met maar liefst 3 sterren, het hoogst haalbare aantal. De presentatie was deze avond in handen van Froukje de Both en het hele team van Bergerslag reisde af naar Nijkerk.
Slager met ster
Afgelopen jaar is Keurslager Bergerslag vele malen onderworpen aan onverwachte keuringen door verschillende jury’s welke verbonden zijn aan de organisatie slager-met-ster. Deze organisatie werk gelijk aan de organisatie in de horeca voor de michelin-sterren. Elke slagerij die genomineerd is, wordt 5 maal gekeurd , in de periode april tot november, door verschillende personen, zoals de vakjury en de retailjury, maar ook worden er aankopen gedaan door een zogenaamde mistery-shopper, iemand die als klant de slagerij bezoekt en hier later een rapport van maakt, over de klantvriendelijkheid, netheid, kwaliteit, assortiment, advies, etc,etc.
Na de eerste ronde, welke eindigde in juni, werd bekend dat keurslagerij bergerslag genomineerd werd voor de finale. Na de vakantie’s, begin september, zijn de keuringen weer voortgezet, waarbij de laatste keuringen hebben plaatsgevonden eind oktober.” Het was een hele spannende tijd, je weet immers niet wanneer ze komen, dus de winkel moet er altijd perfect uitzien”, aldus het team van bergerslag.
Wat ook zwaar mee woog zijn de klantenbeoordelingen, gedurende twee maanden lang konden de klanten een enquête invullen op internet en de keurslager cijfers geven voor de diverse onderdelen.
De uitslag
Na de ontvangst begon de 'sterrenregen', waarbij het team vol spanning afwachtte hoeveel sterren er gewonnen zouden worden. Het uiteindelijke resultaat: 3 sterren! Vorige jaar behaalde Keurslager Bergerslag 2 sterren, dus alle hoop was dit jaar gevestigd op de 3 sterren. Ondernemer Roelof en zijn vrouw Beertie; 'Dit is de ultieme bekroning op ons werk!' Kom snel kijken in onze winkel, u ervaart zelf waarom wij 3 sterren waard zijn. Tot snel!
Dat rookworst maken een echt slagersambacht is, heeft Keurslager Bergerslag bewezen. Maar liefst 3 soorten rookworst zijn tijdens de landelijke rookworstkeuring van de Vereniging van Keurslagers met goud bekroond. Deskundige keurmeesters keurden de rookworst op diverse punten en concludeerden dat de ambachtelijke rookworst van Keurslager bergerslag van hoge kwaliteit is.
Vakmanschap
Het team van keurslager Bergerslag is bijzonder trots op deze bekroning: ‘Om kwaliteit te garanderen, laten we onze rookworsten door een onafhankelijke jury keuren. We maken onze rookworsten met grote zorg: van het kruiden van het beste vlees, tot het roken in onze rookkasten’, aldus de ondernemer. De keurmeesters hebben onder andere gekeken hoe de rookworst gevuld is en of de typische rooksmaak in voldoende mate aanwezig is. De rookworst van Keurslager heeft de perfecte rookworstsmaak en bite en is daarom ‘goud’ waard. Voor deze keuring had men 3 soorten ingestuurd, nl fijne rookworst, kaasrookworst en runderrookworst, welke dus alle drie bekroond zijn met goud. Een perfecte ambachtelijke Keurslager rookworst!
Eerlijk vlees
Bij keurslager Bergerslag wordt alleen gewerkt met eerlijk/diervriendelijk verkregen vlees, afkomstig van varkens hier uit de streek en livar varkensvlees uit limburg. Ook tijdens de productie worden er zo min mogelijk toevoegingen gebruikt om een heerlijk en eerlijk product te krijgen. Zo zijn alle rookworsten vrij van gluten en smaakversterkers. Ook is het zoutgehalte met 40 % gereduceerd.
Opening rookworstseizoen
Keurslager Bergerslag opent op 29 september officieel het rookworstseizoen. Van 29 september t/m 4 oktober kunnen klanten de rookworst in de winkel proeven en profiteren van een scherpe aanbieding; de 2e rookworst gratis! Op deze manier kan iedereen zelf ontdekken waarom de ambachtelijke rookworst van de vakman zo ontzettend lekker is en met recht met goud is bekroond.
Afgelopen jaar is Keurslager Bergerslag vele malen onderworpen aan onverwachte keuringen door verschillende jury’s welke verbonden zijn aan de organisatie slager-met-ster. Deze organisatie werk gelijk aan de organisatie in de horeca voor de michelin-sterren. Elke slagerij die genomineerd is, wordt 5 maal gekeurd , in de periode april tot november, door verschillende personen, zoals de vakjury en de retailjury, maar ook worden er aankopen gedaan door een zogenaamde mistery-shopper, iemand die als klant de slagerij bezoekt en hier later een rapport van maakt, over de klantvriendelijkheid, netheid, kwaliteit, assortiment, advies, etc,etc.
Na de eerste ronde, welke eindigde in juni, werd bekend dat keurslagerij bergerslag genomineerd werd voor de finale. Na de vakantie’s, begin september, zijn de keuringen weer voortgezet, waarbij de laatste keuringen hebben plaatsgevonden eind oktober.” Het was een hele spannende tijd, je weet immers niet wanneer ze komen, dus de winkel moet er altijd perfect uitzien”, aldus het team van bergerslag.
Wat ook zwaar mee woog zijn de klantenbeoordelingen, gedurende twee maanden lang konden de klanten een enquête invullen op internet en de keurslager cijfers geven voor de diverse onderdelen.
Dit jaar is het eerste jaar dat de keuringen op deze manier plaatsvinden, niet alleen in de slagerijen , maar ook in bakkerijen en groentezaken vinden de keuringen volgens dit stramien plaats. Dit omdat de consument dan weet op welk nivo de specialist werkt, omdat dit systeem al jaren gebruikt wordt in de horecawereld, aldus de organisatie .
Over heel Nederland zijn slechts 14 zaken gewaardeerd met 2 sterren, waaronder dus de staphorster keurslager. In noord nederland zijn slechts 2 zaken beloond met 2 sterren, keurslagerij spijkerman in Akkrum en keurslagerij Bergerslag in Staphorst. De eerstvolgende naar het zuiden is keurslagerij Harmsen in Diepenveen. Negen van de veertien bekroonde slagerijen zijn keurslagers.